• 20 September 2019

Klasyczne pierogi w nietypowej odsłonie

farsz wegetariański

Pierogi to popularna potrawa, uwielbiana przez Polaków. Każdy z nas uwielbia to cienkie, delikatne ciasto, które wypełnione jest rozmaitym farszem. Najbardziej popularne są pierogi ruskie – wypełnione twarogiem oraz ziemniakami, ale również można spotkać z mięsem, kapustą, owocami czy grzybami. Bardziej nietypową i mniej spotykaną formą tej potrawy są pierogi z farszem wegetariańskim.

Krótka historia pierogów

Pierogi są uważane za narodową potrawę Polaków. Jednak posiłek ten wymyślili Chińczycy. To od nich pierogi dotarły do nas przez Ruś, a później rozpowszechniły się na Zachodzie. W Polsce znano je już w XIII wieku. Początkowo były przygotowywane tylko na specjalne okazje oraz święta. Od początku przygotowywano ich kilka odmian, które różniły się kształtem oraz smakiem. I tak wyróżniało się:

  • kurniki, czyli duże pierogi z różnymi farszami, z dodatkiem kurczaka przyrządzane na wesela
  • koladki – były to pierogi pieczone w okresie kolędowania
  • knysze odmiana żałobna podawana na stypie
  • hreczuszki, których składnikiem jest mąka gryczana
  • socznie oraz sanieżki, czyli wersja na słodko, pieczona z okazji imienin

Dziś ta potrawa jest znana i lubiana nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Obecne pierogi różnią się między sobą nazwą, farszem, kształtem oraz sposobem przyrządzania. I tak na przykład w Hiszpanii podawane są pierożki smażone z serem lub warzywami, które zwane są wonton. We Włoszech popularne są ravioli, czyli małe, kwadratowe pierożki zrobione z ciasta makaronowego. Na Ukrainie znane są wareniki, czyli pierożki podawane na ostro lub słodko. Natomiast kołduny są to małe pierożki, które faszerowane są surowym mięsem, w Białorusi wołowiną a na Litwie baraniną.

farsz wegetariański

Pierogi w nietypowej odsłonie, czyli wypełnione farszem wegetariańskim

Wielu z nas uwielbia tradycyjne pierogi ruskie bądź faszerowane mięsem czy kapustą. Dla tych, którzy pragną posmakować tej powszechnej potrawy w innej odsłonie, polecamy spróbować pierogów nadziewanych farszem wegetariańskim. Można go przyrządzić samemu lub zakupić gotowy w sklepie spożywczym. Przykładowym takim farszem jest Trendy Farsz Wegetariański firmy Melvit. Jest to połączenie prażonej kaszy gryczanej z kaszą owsianą, soczewicą zieloną, cebulką, cukinią, marchwią oraz leśnymi grzybkami. Idealnie sprawdza się nie tylko do pierogów, ale także naleśników czy zapiekanek. Jego przyrządzenie jest bardzo łatwe. Wystarczy, że mieszankę ugotujesz z odrobiną soli. Zajmie Ci to jedynie 17 minut.