• 21 November 2024

Kawa mielona: jak przechowywać i mielić?

Filiżanka czy kubek pysznej, aromatycznej kawy sprawia, że każdy poranek staje się od razu bardziej „przyjazny”. Nie jest tajemnicą także, że dobra kawa, pita oczywiście w rozsądnych ilościach ma dobre właściwości zdrowotne. Należy jednak pamiętać, że aby kawa zachwycała swoim smakiem i aromatem, musi być odpowiednio zmielona, a następnie przechowywana. Stąd w dzisiejszym wpisie skupimy się właśnie na wskazówkach, jak mielić i przechowywać kawę?

Jak odpowiednio mielić kawę?

Najważniejszą kwestią, którą w tym przypadku należy zapamiętać, to aby zawsze dostosowywać grubość zmielenia ziaren do sposobu parzenia kawy. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ma to ogromne znaczenie dla smaku i aromatu zaparzonego napoju. Ogólnie przyjęta zasada jest taka, że im dłuższy jest czas parzenia kawy, tym ziarna powinny być grubiej zmielone. Mówiąc inaczej, im dłużej drobinki kawy stykają się z wodą, tym powinny być one większe. Oczywiście gusta każdego z nas są inne, dlatego najlepiej samemu przetestować kilka różnych stopni zmielenia kawy, a następnie sprawdzić, który z nich daje kawę, która w 100% wpasowuje się w nasze gusta smakowe. Podstawowe rodzaje zmielonej kawy to:

  • bardzo drobno zmielona, o konsystencji pudru,
  • drobno zmielona, czyli drobniejsza niż cukier, delikatna,
  • średnio zmielona o konsystencji piasku,
  • grubo zmielona o konsystencji kryształek soli.

Najwygodniejszym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o mielenie kawy, jest wyposażenie się w dobrej jakości młynek- automatyczny bądź ręczny. Aczkolwiek warto wiedzieć, że dużo lepszym wyborem jest w tym przypadku tzw. młynek żarnowy niż ostrzowy. Dlaczego? Dlatego, że w tego typu młynkach kawa jest miażdżona, co wiąże się z mniejszym wpływem gorącej temperatury na mielone ziarna, nie ingerując zanadto w końcowy smak kawy. Inne zalety żarnowego młynka do kawy to możliwość ustawienia mielenia na określoną grubość i gwarancja równego jej zmielenia.

Kalkulator kawy, czyli ile ml napoju wyjdzie z kg kawy ziarnistej

Przyjmuje się, że z jednego kilograma kawy ziarnistej można przygotować średnio 125 filiżanek kawy. W dostępnych na rynku ekspresach ciśnieniowych najczęściej ustawia się od 7 do 9 gram na jedną porcję. Należy jednak zaznaczyć, że zależnie od rodzaju przygotowywania napoju, zalecenia gram na ml są różne. I tak w przypadku mielenia kawy pod Chemex, na 6 filiżanek (czyli około 500 ml) przypada około 30 g ziaren. Z kolei mieląc kawę do dripa, bądź ekspresu przelewowego, ilość kawy powinna wynosić około 18 g na 300 ml wody. Oczywiście nie można tutaj zapominać o gustach. Jeżeli ktoś woli kawę mocniejszą/słabszą może dowolnie eksperymentować z ilością, dostosowując ją pod swoje kubki smakowe.

Jak przechowywać kawę mieloną?

Odpowiednie przechowywanie kawy mielonej jest kluczowym elementem, aby zachowywała ona swój zapach, smak, a także wartości odżywcze na długo. Dużą uwagę do sposobu przechowywania należy przykładać zwłaszcza do kawy mielonej, która w naturalny sposób znacznie szybciej traci swój aromat, a przez to smak, niż kawa ziarnista. Z tego względu zaleca się, aby ziarna mielić tuż przed zaparzeniem napoju i nie mielić ich na zapas! Jeżeli jednak jesteś fanem już zmielonej kawy, oferowanej w gotowych opakowaniach, warto wcielić w życie poniższe wskazówki, dzięki którym będziesz mógł cieszyć się jej cudownym aromatem na dłużej.  Zatem pamiętaj, aby:

  • przechowywać swoją kawę w oryginalnym opakowaniu (szczelnie zamkniętym klipsem), bowiem jest ono wykonane z odpowiednich materiałów, zapewniających właściwą ochronę i utrzymanie wszystkich jej pożądanych cech. Nie ma więc sensu przesypywać jej do szklanych słoików czy metalowych pojemników. Jeżeli koniecznie chcesz w taki sposób eksponować kawę, to włóż do pojemnika oryginalne opakowanie z kawą w środku;
  • chronić kawę przed promieniami słonecznymi oraz wilgocią, ponieważ działanie tych czynników bardzo pogarsza jej walory smakowe i zapachowe. Warto więc schować kawę w zamykanej szafce lub innym suchym i zacienionym miejscu;
  • utrzymywać stałą – pokojową temperaturę. Kawa nie znosi skrajnych temperatur, wobec czego unikaj bliskości piekarnika, a o lodówce czy zamrażarce możesz zapomnieć w ogóle;
  • trzymać kawę z dala od innych produktów, bowiem bardzo szybko chłonie ona inne zapachy.

Minimalizując skutki utraty pożądanych walorów kawy, najlepiej kupować ją w jak najmniejszych opakowaniach, które pozwolą na jej zużycie w maksymalnie 3 tygodnie. Dobrym rozwiązaniem jest również inwestycja w pojemniki próżniowe, które izolują kawę od powietrza, chroniąc jej aromat i smak na dłużej.

Teraz, gdy już wiesz jak mielić i przechowywać kawę, pora uzupełnić jej zapasy w naszym sklepie i delektując się jej smakiem i aromatem, celebrować każdą chwilę!