Czy odzież gastronomiczna jest obowiązkowa w restauracjach?
Osoby pracujące w lokalach gastronomicznych takich jak np. restauracja, nie mogą nosić w zakładzie pracy swoich ulubionych ubrań na co dzień. Zadaniem pracodawcy jest zapewnienie każdej zatrudnionej osobie odzieży i to bez względu na formę zatrudnienia. Uniform może zostać kupiony przez samego pracownika, managera lub pracodawcę. Kluczowe jest wyposażenie każdego w odpowiednie ubrania i obuwie robocze na czas wykonywania pracy.
Strój pracowniczy w restauracji – czy jest wymagana odzież gastronomiczna?
Restauracja z całą pewnością nie jest miejscem, w którym obowiązuje swobodny dobór ubrań. Muszą być przestrzegane pewne odgórnie narzucone wytyczne. Wymagana jest specjalistyczna odzież gastronomiczna. Przepisy jasno wskazują na to, że obowiązkowe jest wyposażenie pracowników w ubrania i obuwie robocze. Nie chodzi tutaj tylko o możliwość zniszczenia prywatnych ubrań pracowników, ale przede wszystkim o dostosowanie się zakładu pracy do wymagań technologicznych i sanitarnych. Zadaniem pracodawcy jest zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Wybór odzieży gastronomicznej uzależniony jest od klasy lokalu, jego wystroju i rodzaju przyjęcia.
Do wyboru są koszule i koszulki polo – w przypadku eleganckiej restauracji należy zainwestować w koszule z długiem rękawem. Zwykle wybór pada na białą koszulę, muchę i czarną marynarkę. W mniej ekskluzywnych lokalach wystarczy koszula casualowa/polo. Nie można zapomnieć o zapasce kelnerskiej i fartuchach kelnerskich. Odzież gastronomiczna powinna być odporna na plamy, łatwa w czyszczeniu i zawsze czysta.
You must be logged in to post a comment.